Den bedste hovedpude – kort guide til valg af hovedpude

Den bedste hovedpude

Her får du en kort og overskuelig guide til valg af den bedste hovedpude til dit behov.

Hvis dine skuldre og nakke ikke får den korrekte støtte eller din hovedpude gør, at du vrider dig uhensigtsmæssigt under søvnen, så vil din krop kvittere med ubehag i nakke, skuldre og ryg såvel som søvnløshed og vedvarende hovedpine.

De fleste af os oplever til tider nakkesmerter, ømhed i skuldrene og smerter i ryggen efter en nats søvn. Det er der intet unormalt i. Men når smerter i nakke, skuldre og ryg er vedvarende, så bør du se på om din hovedpude egentlig er den rette for dig. Det er dog ikke lige til at vælge en hovedpude; der er en masse faktorer der spiller ind når du skal finde en ny og støttende hovedpude. Vi gennemgår disse faktorer i denne korte guide til valg af den bedste hovedpude til dig.

Vidste du at dit hoved vejer 4.5 – 5.5 kilo? Og at din nakke indeholder 7 af din rygrads 33 ryghvirvler?

At nakkesmerter, rygsmerter og vedvarende hovedpine kan skyldes forkert valg af hovedpude?

En god hovedpude skal holde hovedet i korrekt position – det vil sige i samme forhold til dine skuldre og rygsøjle som om du stod oprejst i en rank stilling.

At den bedste hovedpude til dig, er den som føles behagelig at hvile hovedet på og som støtter dit hoved, nakke og skuldre. Din nakke og øvre ryg bør være i en lige linje når du ligger på siden.

Sådan finder du den bedste hovedpude

  1. Ligesom når du skal købe en ny seng, bør du prøve forskellige typer hovedpuder inden du træffer din endelige beslutning. Hvis det er muligt, bør du prøve puden (eller puderne) på en seng hvor du kan lægge dig ned på siden.
  2. Bed nogen om at kontrollere, at din nakke og øvre ryg er i en lige linje. Hovedpuden skal være puttet godt ind i nakken og skulderen for at støtte hovedet helt.
  3. Husk, at det er fint at sove på ryggen eller på siden, men hvis det er muligt så undgå at sove på maven, hvilket lægger stor belastning på nakken.
  4. Det er et spørgsmål om personligt valg, om du foretrækker at opnå den korrekte støtte til hoved og nakke med én eller flere hovedpuder – men de skal kunne beholde deres form og give dig konstant støtte hele natten

Sovestillinger og hvilken hovedpude der passer bedst

Jeg sover mest på ryggen:  Så bør du overveje en pude med høj/medium højde. Igen bør du tænke på, at din nakke og ryg skal flugte med hinanden og ikke kurve for meget, så din nakke og hoved er i en højere position end resten af kroppen. Se eksempler på høje og medium hovedpuder herunder.

På siden: Så er en mellem hovedpude som har samme højde som dine skuldre perfekt til dig. Tænk på den  lige linje fra din nakke ned til den øverste del af din ryg. Se eksempler på mellem hovedpuder herunder.

På maven: For at du ikke bøjer og vrider for meget i nakken, bør du overveje en lav hovedpude. At sove på maven med en for høj hovedpude, vil belaste din nakke og rygsøjle. Nedenfor kan du se tre eksempler på lave kvalitetshovedpuder.

Hvornår bør du udskifte din pude?

Som hovedregel skal hovedpuder udskiftes efter 24 mdr, men det er dog de færreste der egentlig gør det. Memoryskumpuder holder typisk længere, op til tre år. Naturlige puder har en tendens til at holde længere end syntetiske puder. Og puder af høj kvalitet vil vare længere end billige puder af ringere kvaliet. Hvis du bruger en pude der er 5 – 6 år gammel, får du ikke den støtte du har brug for – og du sover ikke så behageligt som du kunne.

Det kan virke som et kort liv, men tænk over det: din pude bliver brugt om 7-8 timer om natten – det er mere end 2.500 timer om året! Ligesom din madras, er din pude en investering i højkvalitets søvn, som gavner dig i hele dit vågne liv.

Test din hovedpudes levetid

Først skal du tage pudebetrækket af og undersøge din pude.

  • Har den pletter fra sved?
  • Er den revnet nogen steder?
  • Lugter den?

Det er alle tegn på en pude der bør udskiftes. Puder samler døde hudceller, mug, svampe og støvmider (såvel som deres fæces). Over tid kan så meget som halvdelen af en pudes vægt tilskrives disse uvelkomne organismer, der kan udløse allergier, forstyrre vejrtrækningen under søvn som gøre det sværere at sove godt.

Hvis din pude går igennen “syn”, er det tid til at lave foldetesten:

Fold din pude. Hvis den forbliver foldet i stedet for at springe tilbage til sin oprindelige form, er det en død pude. Med puder med naturligt fyld, kan du lave denne test over din arm. Hvis din pude folder sig over din udstrakte arm, så er det en pude der er fortjerner at blive pensioneret. Den bør nemlig kunne holde formen og ikke folde.

Se også vores vores guide til allergivenlige dyner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *