Vælg den rigtige madras

Er du på udkig efter en ny madras? Så er du kommet til det helt rigtige sted.

Her på Sengeuniverset.dk guider vi dig frem til en madras du forhåbentlig vil have glæde og gavn af i mange år frem.

Som udgangspunkt bør en madras skiftes hver 8-10 år. Dette afhænger dog helt og aldeles af madrassens kvalitet, brug og slid, men ikke desto mindre har også en madras en levetid.

Så når det nu er blevet tid til en ny madras, så er du mere end velkommen til at gøre brug af vores vejledninger.

Ved du hvilken madras du søger? Og ved du hvilke egenskaber man bør se efter i en madras? Hvis ikke, så læs med her. Vi vil forsøge at guide dig frem til rette madras.

Hvornår bør jeg købe en ny madras?

En god nats søvn, ligesom kost og motion, er essentielt for din psyke og sundhed. Men mange mennesker får ikke den anbefalede mængde god søvn som er nødvendig, og derfor vågner mange op trætte, har koncentrationsbesvær, irritable, nedsat immunforsvar, højere stressniveauer og drænede for energi. Nogle vil ydermere have nakkesmerter, ondt i ryggen og vågne op badet i sved efter at have sovet på en gammel og nedslidt madras. Løsningen på dette kan være så simpelt som at sove en ny og bedre madras.

Du har behov for en ny madras hvis…

DIn madras stadig føles behagelig som et par gamle udslidte sko eller en gammel lænestol, som mistede deres støttende funktion for 10 år siden. Levetiden for en madras afhænger af hvor ofte den bliver brugt, dens kvalitet, dine vekslende behov for støtte samt din alder og vægt.

 • Din madras er mere end 8-10 år gammel
 • Du vågner op med nakkestivhed, smerter eller en sovende fornemmelse i kroppen
 • Du sover bedre alle andre steder end i din egen seng
 • Din madras har folder eller tydelig slitage

Generelt set, så kan du gå ud fra, at en madras som har været brugt dagligt i 8-10 år, ikke længere giver dig den støtte og stabilitet som den havde da du købte den, og bør derfor udskiftes. Et amerikansk studie fra Oklahoma State University (Subjective Rating of Perceived Back Pain, Stiffness and Sleep Quality Following Introduction of
Medium-Firm Bedding Systems) fandt ud af, at de adspurgte som sov på madrasser som var 5 år eller ældre, rapporterede om forbedret søvn og liggekomfort efter at have skiftet deres gamle madrasser ud med en ny – uanset deres vægt og alder. Studiet understreger, at det er vigtigt at sammenligne den madras du sover på nu, med nyere modeller med nogle års mellemrum for at sikre, at du ikke skader din krop ved at benytte en uhensigtsmæssig madras. En ny madras kan trods alt være det som gør, at du føler dig veludhvilet og bedre kan fungere i hverdagen, så det er en god investering i din sundhed og dit velvære.

Hviken madras er den rette for mig?

Den rette madras er naturligvis den som giver sikrer dig den gode søvn og lever op til dine behov for støtte og stabilitet. Men inden du begynder at shoppe ny efter en madras, er der et par ting du bør vide om madrasser. Med denne korte guide er du godt klædt på til at vælge mellem de mange forskellige typer madrasser der findes på markedet.

 • Boxmadras er den mest populære type madras på markedet. Boxmadrassen er bygget op omkring en masse stålfjedre som tilsammen giver støtte og stabilitet. I dag er fjedrene pakket ind i filt og giver insulation og virker trykaflastende mellem fjedrene og din krop. Hvilke fjedre sengen er bygget op af, afgører hvilken komfort og støtte du får. I dag er det i særdeleshed mulipocket-fjedrene du finder i de fleste senge. Tanken bag boxmadrassen er kort sagt, at din kropsvægt fordeles jævnt over liggefladen, så din krop ikke synker ned i sengen.
 •  En skummadras er også en populær madras. Skummadrasser laves blandt andet af en række lag eller med en kerne af forskellige typer skum som er limet sammen. På det seneste er der kommet nyere teknologi til med f.eks. Polyurethan skum, latex og memoryskum, hvilket har højnet liggekomforten inden for skummadrasser betragteligt.
 • Luftmadrasser er designet så de ligner almindelige madrasser/boksmadrasser, men med lommer hvor luften kan pustets ind og udvider materialet, så den føles som en madras. De fleste af os har nok stiftet bekendskab med luftmadrasser – nogen med gladere minder end andre. Men teknologien inden for luftmadrasser er  blevet så god, at det er værd at overveje som et alternativ til andre madrasser.

Uanset hvilken type madras du vælger at købe, så bør du altid evaluere madrassens komfort, støtte, levetid og den plads du har til rådighed. Den madras der bedst opfylder disse fire ting, er den madras der er bedst for dig.

 • Komforten i madrasser i dag er faktisk ganske god. Dog er den gamle regel om pris og kvalitet også gældende når det kommer til madrasser. Du kan finde luksuriøse madrasser med den nyeste teknologi og ekstra bløde overflader fra 5000 kr, og du kan finde en ganske god madras til 2500 kr som du vil have glæde af i år frem. Men vigtigst af alt er, at du overvejer hvad du har brug for i forhold til støtte.
 • Støtte og stabilitet i en god madras vil give dig den komfort du skal bruge for at få en god nats søvn. En god madras vil støtte og stabilisere din krop der hvor den tungest – hoved, ryg, bagdel og fødder. En god madras skal kunne positionere din rygrad som hvis du stod op – det vil sige, at din rygrad skal følge din krop og ikke kurve unaturligt. Vær opmærksom på dine skuldre, lænd og hofter – når du ligger på siden skal disse flugte med hinanden uden at synke for meget ned i madrassen.
 • Madrassens levetid afhænger af kvalitet, materialer og deres sammensætning. Dette afgører hvor lang tid en madras vil give dig støtte og stabilitet. Læs gerne mere om madrassen og spørg forhandleren om de materialer der er brugt til sengen. Her på Sengeuniverset.dk vil du kun se dansk-producerede madrasser og senge, da standarden og kvaliteten herhjemme er i topklassen af madrasfabrikation på verdensplan.
 • Pladsen du har til rådighed spiller også en rolle når du skal købe ny seng. Er du studerende og bor på 12 kvadratmeter, så er det nok ikke en king size madras du bør vælge. Omvendt bør du heller ikke vælge en mindre madras end du behov for. I gennemsnit bevæger vi os ca. 40-60 gange om natten plus ca. 12 hele vendinger. Så du bør have nok plads til at vende dig uden at vågne. Du bør derfor sikre dig, at den madras du køber er stor nok til at du frit kan bevæge dig under søvnen.

Her kan du se et par eksempler på de forskellige madrasser:

boxmadras senses classic
Boxmadras – Senses Classic fra Bedrenaetter.dk
Latex AEGIS skummadras
Skummadras fra Bedrenaetter.dk – Latex AEGIS