Topmadras

Find din nye topmadras

Vi tilbyder dig her en vejledning i at finde frem til den helt rigtige topmadras.
Når du skal ud og købe topmadrassen er der en masse faktorer spiller ind, og det er vigtigt at man har sat sig godt ind i de forskellige muligheder for at få det helt rigtige produkt som passer til dig og giver dig en god nats søvn.

Først den korte

Den grundlæggende årsag til at investere i en topmadras er at forbedre kvaliteten af din seng, og af den årsag at sikre din gode søvn.

At udskifte din madras kan være en noget dyr affære, så hvis du sigter på at forbedre din nuværende seng, kan en topmadras meget vel være det du har behov for. Med en smule vejledning i topmadrasser, kan du genoplive og forbedre din seng for et mindre beløb end hvad en ny seng måtte koste.

I denne vejledning finder du både en række vigtige faktorer som kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige topmadras, samt en guide i at kunne skelne mellem de forskellige materialer som madrasser kommer i. Vi guider dig ud fra egne erfaringer, ligesom vi også har talt med flere eksperter på området for at sikre dig den bedst mulige rådgivning.

Ved at kombinere faktorer som du bør se efter, samt en materialeoversigt, håber vi at du finder frem til den mest hensigtsmæssige topmadras.

Hvad er en topmadras? Og hvad er det ikke?

Det hænder undertiden at vi hører, at rullemadrasser gøres til topmadrasser. Det er dog ikke helt korrekt i det, at rullemadrasser tjener et andet formål; kort fortalt er en rullemadras som oftest tyndere end en topmadras, og den tjener primært til at beskytte madrassen, og en eventuel madras, og bidrager kun til en smule ekstra blødhed. Derudover kan en rullemadras have vandbeskyttende og anti-allergene egenskaber.

Topmadrassens primære egenskaber er, at den tilføjer et mærkbart lag af blødhed og støtte til kroppen. I dag kan du købe topmadrasser i alverdens materialer, alverdens udformninger og i alverdens prislejer. Som udgangspunkt er det med topmadrasser, som med alt andet – Man får hvad man betaler for. Det er dog stadig muligt at gøre en god handel.

Naturlige fjer og dun er et populært valg og giver en god kombination af blødhed og støtte. Fjerene giver fasthed og støtte og dunene giver blødhed og komfort. Mange fjer giver en fastere madras. Dun såsom andefjer giver en blød, men fastere topmadras end f.eks. gåsedun.

Hvis du er allergiker, bør du være opmærksom på, at fjer og dun kan forårsage allergiske reaktioner!

Uld og silke er et godt alternativ til fjer og dun, specielt hvis du er allergiker. Uld og silke er to naturlige fibre som er skræddersyet til topmadrasser. Topmadrasser af uld og silke er knap så tykke og bløde som fjer og dun madrasser, men de tilbyder en mere fast form. Med en uld og silke topmadras får du en madras som giver et tyndt lag af varme, beskyttelse af sengen og støtte – ideelt til en sengemadras der stadig er i god stand, da den kan beskytte sengen og give den lidt ekstra levetid.

Syntetiske topmadrasser kan varierer meget i fasthed og støttefunktion, da det afgørende for topmadrassens udseende er det syntetiske materiale. Her skelnes oftest mellem to forskellige materialer:

  • Hulfibre vil give dig støttende komfort
  • mikrofiber vil give dig blødheden og komforten.

Tit og ofte ses en kombination af disse to, hvor hulfibrene er indsat i de nederste kamre af topmadrassen og mikrofibrene er indsat i de øverste. De gode kvalitetsmadrasser vil være mindre allergifremkaldende end de to foregående materialer og mere åndbare.

Memoryfoam/memoryskum, viskoelastiske skummadrasser former sig efter kroppen. Navnet lægger op til materialets evne til at forme sig efter sig kroppens kurvaturer. Dette gør det til en personlig og individuel madras, som husker din krops kurver. Dette kan bl.a. give støtte til lænden, et sted vi alle nok er mere eller bevidste om i dagligdagen, og bidrage til en bedre aflastning gennem natten. Husk blot på, at en memoryskum-madras har en evnen til at holde dig godt varm, så hvis du ofte oplever nattesved og varme, så bør du nok supplerer med særlige underlag, som kan nedbringe varmen.