Luftrenser

Denne korte  købsguide hjælper dig med at vælge den rigtige luftrenser /affugter til dit hjem. Her finder du information om løsning af fugtproblemer og valg affugtere. Hvis dit hjem er indelukket og vand kondenserer på vinduer og rør, viser det tegn på for høj luftfugtighed.

Se også priser på affugtere længere nede på siden.

Brusere, vaskemaskiner eller opvaskemaskiner, madlavning – alle disse aktiviteter danner fugt i luften, hvilket kan være problematisk, især hvis du bor i et klima, hvor fugtighedsniveauerne allerede er ubehageligt høje. Dette er dog ikke relevant for de fleste af os danskere. Derfor begrænser vi her artiklen til hvordan du håndterer fugt i hjemmet.

Afbalanceret fugtighed inde i et hus er vigtig, ikke kun for din families optimale sundhed og komfort, men også for selve huset.

Når fugtighedsniveauet – mængden af ​​vanddamp i luften – bliver højt eller for lavt, kan der opstå forskellige problemer. Denne artikel handler om at håndtere høj luftfugtighed i hjemmet.

Løsning af for høj luftfugtighed

Høj luftfugtighed kan være et problem både vinter og sommer. Om vinteren er det første tegn på overdreven fugtig luft kondensdannelse på de indre overflader af vinduer, hvilket tilskynder til mug og skimmel.

Selvom dette normalt ikke er et alvorligt problem, kan den samme kondens opstå på de indre overflader af udvendige vægge, medmindre væggene er udstyret med en ordentlig dampudskiller. Dette kan rådne strukturen og ødelægge isolering.

Når rumluften er fugtig, bremses den naturlige kølefordampning af fugt fra din hud, og som et resultat føles du varm og “klistret.”. Du kan faktisk måle rumfugtighedsniveauer med en simpel fugtmåler (hygrometer) som denne der er vist her – kan fås til ca. 150 – 200 kr. Beurer hygrometer

 

Se den aktueller pris hos Med24.dk

 

 


Nogle gange kan luftfugtigheden reduceres til et acceptabelt niveau ved blot at bruge køkken- og badeværelsets ventilatorer. Andre metoder inkluderer at sikre, at tørretumbleren er udluftes udendørsog holde badetiderne korte.

Fjern også kilder til lækager eller stående vand i kælderen og hulrum. Men har du prøvet disse ting, og de ikke er nok, er det tid til at vende dig til mekanisk assistance.

På gode sommerdage, når indendørsfugtigheden stiger over komfortområdet, er den nemmeste måde at løse høj luftfugtighed at tænde for klimaanlæg. Så igen, hvis dit hjem ikke er udstyret med AC, eller vejret er for koldt til aircondition, kan det være nødvendigt med en affugter til at tørre luften.

Valg af den bedste affugter

Affugtere er en praktisk og nem løsning til reduktion af høje fugtighedsniveauer. En luftrenser er et relativt enkelt apparat, der er designet til at udtrække overskydende fugt fra indeluften, hvilket gør indvendige rum langt mere behagelige og sunde for hjemmets beboere.

Når du køber en ny affugter, er den første beslutning størrelsen på luftrenseren.

Ved betydelige, flerårige problemer med høj luftfugtighed kan det være en god ide at vælge en central affugter for hele huset, der bruger dit hjems varme- og afkølingssystem til at reducere fugtigheden i hele huset.

Så igen, hvis høj luftfugtighed kun er periodisk og i lokaliserede områder i dit hus, såsom en kælder, vil en bærbar affugter, der betjener et enkelt område, klare problemet.

 

Bærbare affugtere

Bærbare affugtere, som du blot tilslutter, er de mest populære modeller til huse, der lige har periodiske, lokaliserede problemer med fugt. De fås hos isenkræmmere, online og større indkøbscentre.

Fremskridt inden for teknologien har gjort disse affugtere lette at bruge, overkommelige og effektive til at forbedre  hjemmets luftkvalitet. Målet er at vælge en der er effektiv og god til at reducere luftfugtighed indendørs og holde den på optimale niveauer.

Bærbare affugtere adskiller sig på forskellige måder. Følgende er nogle forslag til valg af et, der fungerer optimalt i dit hjem.

Fugtighedskontrol

Vælg en luftfugter med automatiske kontrolelementer til overvågning og indstilling af fugtighedsniveauer.

Den optimale relative fugtighed i et hjem bør være mellem 40% og 50% om sommeren og 30% og 50% om vinteren. Affugtere med indbygget hygrometre måler relativ fugtighed og viser procenten af fugtighed.

En justerbar fugtighed giver dig mulighed for at indstille til et ønsket fugtighedsniveau, og enheden opretholder det automatisk.

Hvis den affugter du vælger, ikke har disse indstillinger, kan du investere i et hygrometer, der kan hænge ved siden af ​​affugteren.


Vandkapacitet

Overvej enhedens størrelse af vandkarret. Affugtere med større vandkar eller dryppekar skal tømmes sjældnere.

Men forvent at betale lidt mere for bekvemmeligheden. En tommelfingerregel er, at jo mere vand en affugter kan udvinde og holde, jo mere vil den sandsynligvis koste.

Kig rundt på nettet og i butikkerne, fordi priserne kan variere meget.
De fleste bærbare affugtere er udstyret til at være selvdrenerende og leveres med en slangeforbindelse. Men affugteren skal placeres i et område, hvor slangen kan tømme vand, f.eks. I et kælderguldsafløb eller et vask.

Nogle affugtere bruger fordampningsteknologi, så der ikke kræves drænslange. Denne model kan bortskaffe op til 45 liter vand pr. Dag. Den bruger varmepumpeteknologi, så den fungerer som klimaanlæg og bruger energi relativt effektivt.